SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 śliwki, suszone
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

 

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki zalewamy w kubku gorącą wodą (wszystkie mają być zamoczone), odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je z wody, blendujemy. Płatki owsiane lekko podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut. Mają być tylko lekko przyrumienione. Do zblendowanych śliwek wsypujemy płatki owsiane i pokrojoną drobno czekoladę. Na końcu dodajemy miód, mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Masa będzie dość gęsta i klejąca. W dłoniach formujemy klejące kuleczki (polecam zrobić to dwoma małymi łyżeczkami), które później obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy minimum godzinkę w lodówce.