SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza atlantyckiego
  • garść orzechów włoskich
  • pół woreczka kaszy bulgur
  • mały burak
  • średnia cebula
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
  • sok z cytryny, sól, pieprz czarny, szczypta erytrytolu

 

PRZYGOTOWANIE:

Dorsza umyj, zamarynuj w soku z cytryny, posyp solą i pieprzem, zostaw w lodówce na noc. Orzechy namocz na kilka godzin w wodzie. Buraka umyj, ugotuj do miękkości, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na oleju z dodatkiem soli i erytrytolu. Połowę orzechów zmiksuj w blenderze z niewielką ilością wody, pozostałe rozbij drobno, wymieszaj ze zbledowanymi. Rybę wyłóż w naczyniu żaroodpornym, wyłóż na nią pastę z orzechów włoskich. Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kaszę ugotuj, dodaj do niej cebulę, buraka, natkę pietruszki, świeżo przeciśnięty ząbek czosnku, dopraw do smaku. Kaszotto wyłóż na talerzu, ułóż na nim rybę. Danie świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.