SKŁADNIKI:

  • 1 duże jabłko
  • sok z cytryny
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki erytrytolu (jeśli masz słodką odmianę jabłka możesz zmniejszyć tą ilość)
  • 40 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • przyprawy: cynamon, kurkuma

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami, następnie obierz jabłko, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. W misce połącz i dokładnie wymieszaj jajko, olej, jogurt, erytrytol, jabłko, cynamon i kurkumę. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do pozostałych składników, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min aż patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy. Możesz podać posypane cukrem pudrem (można tu zmielić erytrytol) wymieszanym z cynamonem.