SKŁADNIKI:

  • 150 g ryżu białego
  • puszka gęstego mleczka kokosowego
  • 150 g erytrytolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 kostki czekolady gorzkiej (np. dla diabetyka – bez cukru)
  • owoce, u mnie: 2 mandarynki, kiwi, granat

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotuj w 2,5 szklanki wody (bez soli). Poczekaj aż wchłonie cały płyn, a następnie dodaj mleczko kokosowe, erytrytol, wiórki kokosowe (zostaw trochę do dekoracji) i większością oleju kokosowego. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Masę zblenduj. Formę wysmaruj pozostałą ilością oleju, rozłóż równomiernie masę, posyp pozostałą ilością wiórków kokosowych i schowaj do lodówki (na około 8-12 godzin). Następnego dnia ozdób ciasto owocami i posyp startą, gorzką czekoladą.