SKŁADNIKI:

  • 4 awokado (w przepisie odmiana Hass, po wydrążeniu dała 550 g 
    miąższu)
  • 200 g daktyli suszonych
  • 1,5 łyżki kakao naturalnego
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 200 g orzechów nerkowca
  • owoce do dekoracji: porzeczki czarne, borówka amerykańska, kiwi, maliny
  • sól biała (szczypta)
  • 150 g odżywki białkowej (smak czekoladowy z kakao)

 

PRZYGOTOWANIE:

Spód: namocz daktyle i orzechy na noc w wodzie. Następnego dnia zblenduj daktyle, stopniowo dodawaj orzechy i utrzyj na krem. Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj do powstałej masy, wymieszaj. Masę rozłóż równomiernie i wyłóż na dnie tortownicy, po czym umieść całość w zamrażarce na około godzinę (masa powinna zrobić się twarda). Można ją również zostawić na noc w lodówce.

Krem: dojrzałe awokado wydrąż, miąższ zblenduj na gładki krem. Dodaj odżywkę białkową o smaku czekoladowym, kakao, szczyptę soli oraz olej kokosowy rozpuszczony w kąpieli wodnej. Połącz wszystkie składniki na gładki krem (jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta polecam dodać niewielką ilość wody mineralnej). Krem rozłóż równomiernie na spodzie, po czym ciasto umieść w lodówce na kilka godzin lub w zamrażarce na minimum godzinę (ciasto łatwiej będzie się kroić). Przed podaniem ozdób owocami oraz listkiem świeżej mięty. Przechowuj w lodówce.