SKŁADNIKI:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 80 g białka serwatkowego (smak waniliwowy)
  • 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 puszki gęstego mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • owoce do dekoracji: jagody, maliny

 

PRZYGOTOWANIE:

Spód formy wysyp połową wiórków kokosowych, rozłóż równomiernie. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Połowę wymieszaj z 60 g słodzika i zalej równomiernie wiórki na spodzie, po czym schowaj go do lodówki na czas dalszych przygotowań. Masa: do misy blendera wlej mleczko kokosowe, resztę wiórek i oleju kokosowego, odżywkę białkową o smaku waniliowym oraz erytrytol. Zblenduj dokładnie. W międzyczasie rozpuść żelatynę w 0,5 litra wrzącej wody, po czym dodaj do powstałej masy i dokładnie wymieszaj. Ostrożnie masę przelej do formy, wykałaczką rozbij bąbelki powietrza, przechowuj w lodówce (sernik potrzebuje około 12h, aby zgęstnieć). Umyj owoce. Gdy masa delikatnie zacznie gęstnieć ułóż na wierzchu owoce (tak aby ich nie zatopić) i schowaj do lodówki. Następnego dnia można śmiało podawać i ozdobić listkami świeżej mięty.